Използване на видеоконферентни системи и видео и аудио технологии в медицината

Съвременните технологии в медицината предполагат много широко използване на специализирани видео и аудио технологии и видеоконферентни системи. Вече масово се използва приемане и пренос на видео изображение от различни източници: ендоскопски обекти през съответните ендоскопски (лапароскопски, артроскопски, хистероскопски, синускопски и др) камери; дентални камери; камери от оперативното поле; изображения от специализирани апарати - ехографи, скенери, рентгени, ЯМР и др.; изображения на оперативния екип, лектор, консултант и т.н.

Съвременните видеоконферентни системи широко се използват за провеждане на двустранни или многостранни разговори, обсъждания и дискусии с отлично качество на звука. Видео сигнала може да се пренася в аналогов или цифров вид на дълги разстояния и да се групира по подходящ начин на различните дисплеи, например “life-видео” лапароскопско изображение + оперативно поле + рентгенография + лице на водещ лекар. За показване на изображенията могат да се използват различни дисплеи от 15 до 100 инча – плазми или LCD, а от 100 до 300 инча - проекционни екрани.

Видеото и аудиото могат да бъдат записани и впоследствие да се възпроизвеждат по желание – за справки, доказателствен материал, проверка, обучение, самоподготовка и др. С отдалечени локации могат да се провеждат видеоконференции. Освен за видео разговори, те могат да се използват и за изпращане на данните и изследванията на пациента. Много важен параметър на видеоконферентните системи е резолюцията, която поддържат и ефективността на кодека за компресия на изображението. Напоследък се развиват и 3D технологии за приемане, пренасяне и показване на стерео 3D видео изображение към един или няколко малки или големи екрани с очила и без очила.

Къде имат приложение видеоконферентните системи и видео и аудио технологиите?

Тези технологии все по-често присъстват в операционната. Те могат да бъдат ползвани с всички видове диагностични уреди генериращи изображение. Например за показване на инструментални микроскопски, ендоскопски и др. изображения на повече хора - практиканти, колеги и др. Благодарение навидеоконферентните системи са възможни консултациите с експерт в определена област или консилиум. Пациенти и лекари могат да разчитат на съдействие от водещи специалисти, дори ако те се намират на голяма дистанция. Телеобучението в областта на медицината също е ценно приложение. Само по този начин студенти и професионалисти, актуализиращи своите знания навреме могат да се запознаят с редки и уникални случаи, с нови техники за лечение, с опита на най-изявените експерти. Разбира се, видеоконферентните системи се използват активно и от общи клиники, бърза помощ, медицински пунктове в отдалечени места, центрове за управление на бедствени и аварийни ситуации, фармацевтични изследователски центрове и др.

Какво осигуряват видеоконферентните и общо аудио и видео технологиите в медицината:

 • от тях да се възползват много хора на близки и отдалечени места,
 • бързо да бъдат взети важни решения,
 • да бъдат спестени средства за път и неудобството от местене на лекари и пациенти,
 • да се постигне ускорен и по-ефективен процес на обучение, чрез бърз пренос на знания и нови практики,
 • да бъде спасен човешки живот!


Аудио Арте е представител на редица водещи фирми за видео и аудио инсталации като Extron и GEFEN, видеоконференции от Lifesize и Tandberg (която вече е част от Cisco), екрани Stewart Filmscreen, стойки B-tech, усилватели NAD, озвучителни тела Klipsch, и много други. Фирмата работи и с всички компании за професионално видео представени на българския пазар на оборудване като Epson, JVC, Panasonic, Samsung, Sanyo, Sony и др.

Аудио Арте вече има дългогодишен опит в изграждането на аудио и видео системи в медицината. Компанията е реализирала проекти за Телемедицински център към Медицински университет в Плевен, Университетска болница "Иван Рилски" - София, Национален медицински координационен център (НМКЦ) и др.

Меню

 • Начало
  • Новини
   • Използване на видеоконферентни системи и видео и аудио технологии в медицината